DPP nově informuje veřejnost o skutečném odjezdu tramvajových spojů ze zastávek

31. 12. 2020

Praha, 31. prosince 2020 – Online informace o skutečném čase odjezdu všech tramvajových spojů Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) z jednotlivých zastávek, za jak dlouho tramvaj přijede i jaké je její aktuální zpoždění, jsou nově cestujícím k dispozici v pilotním provozu ve vyhledávačích spojení na webových stránkách DPP, PID, IDOS a také v aplikaci PID Lítačka. Online polohy tramvají pražské MHD mohou zájemci najít zatím na stránkách mapa.pid.cz, v následujících dnech se postupně objeví v mapových podkladech na dalších webech a ve vyhledávačích spojení. Během letošního roku DPP zpřístupnil skutečné odjezdy spojů a online polohy vozidel jak u autobusů, tak nově i u tramvají.

Údaje o online polohách tramvají, kdy z požadované zastávky skutečně odjíždí nejbližší tramvajový spoj, jaké je jeho aktuální zpoždění, nebo poslední projetá zastávka, jsou zatím zobrazovány v pilotním provozu, během kterého budou DPP a ROPID odlaďovat kvalitu zveřejňovaných dat. Informace o aktuálních odjezdech spojů jsou na webech DPP a PIDu po zadání požadované zastávky automaticky aktualizovány každých 30 vteřin. Obdobně jako u autobusových spojů online informace o tramvajových spojích DPP poskytuje organizaci ROPID, data jsou otevřená a přístupná, díky tomu je mohou pro další dopravní aplikace nekomerčně využívat i jiné společnosti a subjekty.

„V aplikacích Lítačka a IDOS konečně najdeme online polohy tramvají a časy, kdy přijedou do zastávky. Na ostrém provozu si vyzkoušíme, jak bude systém fungovat. Konečně budou moci Pražané pohodlně zjistit, jestli tramvaj, na kterou čekají, už jela, nebo teprve přijede. Informace o polohách dopravních prostředků a signál v metru patří mezi základy moderní MHD. Na začátku letošního roku jsme cestujícím začali poskytovat údaje o skutečných odjezdech autobusů ze zastávek. Nyní si můžeme odškrtnout i tramvaje. Metro doháníme mílovými kroky, máme pokrytých 36 stanic z 61 a na začátku roku 2022 bude LTE signál ve všech,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátor a předseda dozorčí rady DPP.

„Letošní rok jsme začínali pozitivní zprávou, že se nám podařilo vyřešit letitý problém a zpřístupnit veřejnosti údaje o tom, kdy skutečně odjíždí naše autobusové spoje z jednotlivých zastávek, jejich zpoždění i online polohy vozidel. Zavázali jsme se, že do konce roku zprovozníme zveřejňování stejných údajů i u tramvají, protože chceme, aby MHD v Praze byla nejen smart, ale maximálně zjednodušovala pohyb po městě. Protože dobrých zpráv není nikdy dost, s radostí mohu potvrdit, že ode dneška mohou cestující využívat užitečné online údaje také u tramvajových spojů,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

„Integrovaná doprava, to není jen možnost využívat jednu jízdenku na všechny druhy dopravy, ale také možnost získat aktuální informace o všech spojích bez ohledu na dopravce na jednom místě. Aktuální polohy tramvají jsou posledním kamínkem do mozaiky komplexních informací pro cestující. Díky zapojení do systému otevřených dat PID může tyto informace využívat pro svoje aplikace každý, kdo o to projeví zájem,“ dodal Petr Tomčík, ředitel Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (ROPID).