Pokles přepravených cestujících o téměř tři čtvrtiny, růst počtu zaměstnanců v karanténě – MHMP, DPP a ROPID proto v pražské MHD zavádí prázdninový jízdní řád

18. 03. 2020

Praha, 18. března 2020 – V důsledku mimořádných opatření postupně zaváděných Vládou ČR v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru Covid-19 klesá v těchto dnech počet cestujících, kteří využívají pražskou MHD. V pondělí 16. března 2020 v Praze využilo MHD v průměru o 71 % méně cestujících než v pondělí 2. března 2020. O téměř polovinu se propadl počet přepravených cestujících po zavedení karantény, tj. při srovnání údajů z pondělí 16. a pátku 13. března. Paralelně s tím, jak klesá počet cestujících v pražské MHD, naopak roste počet zaměstnanců DPP i dalších dopravců, kterým byla nařízena povinná karanténa. Jenom DPP má k dnešnímu dni v karanténě více než 100 zaměstnanců. Proto DPP, MHMP a ROPID na nezbytně dlouhou dobu zavádí prázdninový jízdní řád také v provozu metra i tramvají. Od příštího týdne budou mírně prodlouženy intervaly ve špičkách pracovních dnů, dopoledne, a kvůli minimální obsazenosti vozidel od tohoto víkendu také o pozdních večerech a v noci. I přes tato opatření bude pražská MHD poskytovat dostatečnou kapacitu umožňující pohodlné cestování a dodržování bezpečné vzdálenosti mezi cestujícími.

Nejmarkantnější propad počtu cestujících v pražské MHD ukazuje srovnání přepravních údajů z pondělí 16. března 2020, tj. za první den platnosti zákazu volného pohybu osob s pondělím
2. března, kdy žádná opatření ještě zavedena nebyla: jedná se o pokles o mínus 71 %. O téměř polovinu měně lidí využilo pražskou MHD při srovnání pondělí 16. a pátku 13. března 2020. První pokles, o téměř pětinu, nastal po přerušení výuky ve školách, tj. při srovnání středy 11. a úterka 10. března 2020. Zatímco v pondělí 2. března 2020 využilo metro celkem přes 1,1 milionu cestujících, včera to bylo pouhých 310 tisíc osob (obrat, tedy součet vstupů a výstupů cestujících z metra, byl v uvedených dnech dvojnásobný, 2,2 milionu 2. března oproti 620 tisícům včera). Obdobně se vyvíjí i přepravní údaje z autobusů a tramvají.

Současně s propadem cestujících využívajících pražskou MHD naopak roste počet zaměstnanců, kterým byla povinně nařízena karanténa. K dnešnímu dni DPP eviduje již více než 100 zaměstnanců napříč profesemi, kteří musí zůstat 14 dnů v karanténě. Z těchto důvodů a s ohledem na nutnost vytvoření personálních rezerv řidičů a strojvedoucích MHMP, DPP a ROPID zavádí prázdninový jízdní řád také u metra a tramvají.

Metro

Od soboty 21. března bude na všech linkách metra nasazen prázdninový jízdní řád, což znamená prodloužení intervalů o 1-2 minuty. I tak ale DPP předpokládá dostatečnou kapacitní rezervu, díky které by si mohl každý v dopravním prostředku pohodlně sednout. S ohledem na zachování personální rezervy ve stavu dostupných strojvedoucích bude prázdninový režim na lince B (Zličín – Černý Most) nasazen již od dnešního dne.

Aktualizace: Provoz metra na linkách A a C bude jezdit podle prázdninového jízdního řádu již od zítřka, tj. od čtvrtka 19. 3. 2020.

Tramvaje

Od pondělí 23. března bude na všech tramvajových linkách také nasazen prázdninový jízdní řád, což
v praxi znamená prodloužení intervalů ve špičkách i během dopoledního období všedních dnů
o 2 minuty (ve špičkách z 8 na 10 minut, dopoledne z 10 na 12 minut). U páteřních linek č. 9, 17 a 22 bude interval ve špičkách upraven ze 4 na 5 minut a dopoledne z 5 na 6 minut. Oproti běžnému prázdninovému provozu budou jezdit také linky č. 4 a 21.

Večerní a noční doprava

Vzhledem k velmi výraznému poklesu poptávky hlavně ve večerním a nočním provozu bude od pátku 20. března dočasně provoz o víkendových nocích stejný jako ve všední dny, tedy intervaly u tramvají (91 až 99) a páteřních autobusových linek (904, 905, 910, 911, 912 a 915) zůstanou na 30 minutách. Podobně jako u doplňkových denních autobusových linek bude také provoz doplňkových tramvajových linek č. 2, 8, 12, 13 a 15 od pondělí 23. března ukončen již kolem 22:30.

Autobusy

Provoz autobusů zůstává stejný jako dosud, čili jsou v pracovních dnech mírně prodlouženy intervaly na nejčastěji jezdících linkách, u vybraných městských linek je provoz ukončen již ve 22:30, zároveň nejsou v provozu školní linky ani školní spoje na příměstských linkách. Od soboty 21. března bude dále prodloužen interval u letištních linek č. 100 a 119 vzhledem k omezenému provozu Letiště Václava Havla Praha.

Vlaky

Provoz vlaků zatím zůstává bez omezení kromě městské linky S49 (Roztoky u Prahy – Praha-Hostivař), která nevyjede již od středy 18. března. Je možné, že s ohledem na výrazný pokles počtu cestujících dojde v následujících dnech ke snížení kapacity i na dalších vlakových linkách, nicméně všechny případné úpravy je nutné koordinovat se Středočeským krajem.

I nadále jsou v platnosti všechna dosavadní preventivní opatření pro minimalizaci rizika nákazy
v MHD, tedy povinnost otevírat v zastávkách všechny dveře vozů, vyhrazení prostoru předních dveří autobusů pouze pro řidiče, vypnuté systémy uzavřené cirkulace vnitřního vzduchu ve vozidlech,
a také zvýšená dezinfekce dopravních prostředků. I nadále mají cestující povinnost vstupovat do dopravních prostředků a do prostoru stanic metra se zakrytým nosem i ústy pomocí respirátoru, roušky, šátku, šály či jiné tkaniny.

Pro nákup jízdenek doporučujeme cestujícím využít aplikaci PID Lítačka nebo bezkontaktní terminály, případně si jízdenky zajistit předem v jízdenkovém automatu, či e-shopu. Pro vyhledání aktuálního spoje doporučujeme kromě webových stránek DPP www.dpp.cz používat aplikaci PID Lítačka nebo portál www.idos.cz